Aromatyczne pierniczki bezglutenowe.

Świąteczne iluminacje, choinki, piosenki.. gorączka prezentów, zakupów. Tak!
To już czas na pierniczki świąteczne – i w dodatku bezglutenowe 🙂
Aromatyczne, chrupiące, pierniczki bezglutenowe i to wszystko z mąki ryżowej!
Obowiązkowy element świątecznego stołu, czy choinki.

Składniki na pierniczki:
– 150 g miodu
– 110 g masła
– 380 g mąki ryżowej
– 1 jajko
– 2 czubate łyżeczki korzennej przyparwy
– 2 łyżeczki kakako
– półtora łyżeczki imbiru mielonego
– pół łyżeczki cynamonu mielonego
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody oczyszczonej

Przepis na pierniczki – thermomix.

Mój przepis jest z użyciem thermomix’a i na nim bazuje, ale bez jego użycia też wyjdzie.

Do naczynia włożyć miód i masło. Podgrzewać 6min/70stopni/ obr. 1. Wyjąć naczynie miskujące i pozsotawić do schłodzenia.
Następnie ponownie umieścić w obudowie oraz dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników
, kakao, imbir, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto i następnie przełożyć na folię spożywczą, zawinąć
i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na części, rozwałkować i wyciąć pierniczki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 9-10 min.

Pierniczki idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy z cynamonem 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.