Kolejny tydzień spędzony w domu, właściwie nie liczę już który.
Tęsknota za podróżami tak wielka, że gdyby dziś otworzyli granice i wznowili loty, zapewne najbliższy weekend spędziłabym już gdzieś na city break’u 😉
Tymczasem zabieram Was w podróż…kulinarną! Kolejny raz wspomnieniami wracam do Tajlandii i ulicznego gwaru, straganów ulicznych, a nia nich… mango sticky rice! 😉
Wersja domowa, trochę podrabiana, bo bardziej pudding ryżowy z mango, ale równie samczna i ci najważniejsze prosta w przygotowaniu.
Co będzie potrzebne, żeby przygotować pudding ryżowy z mlekiem kokosowym?
– 3/4 szklanki ryżu,
– puszka mleczka kokosowego (400 ml),
– pół szklanki wody,
– 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych,
– pół łyżeczki (lub więcej dla smaku) cukru (u mnie ksylitol).
Jak przygotować kokosowy pudding ryżowy z mango?
Wszystkie składniki dodajemy do małego garnka, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie zmniejszamy ogień i dalej podgrzewamy przez kolejne ok. 30 min od czasu do czasu mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Podajemy z pokrojonym na kawałki mango. Mi najbardziej smakuje na ciepło, zaraz po przyrządzeniu! Idealnie pasują do tego też zblendowane, mrożone truskawki.
Zostaw komentarz