Egzoyczny deser, który czaruje smakiem i zapachem – pudding ryżowy z mango!

Kolejny tydzień spędzony w domu, właściwie nie liczę już który.
Tęsknota za podróżami tak wielka, że gdyby dziś otworzyli granice i wznowili loty,  zapewne najbliższy weekend spędziłabym już gdzieś na city break’u 😉

Tymczasem zabieram Was w podróż…kulinarną! Kolejny raz wspomnieniami wracam  do Tajlandii i ulicznego gwaru, straganów ulicznych, a nia nich… mango sticky rice! 😉

Wersja domowa, trochę podrabiana, bo bardziej pudding ryżowy z mango, ale równie samczna i ci najważniejsze prosta w przygotowaniu.

Co będzie potrzebne, żeby przygotować pudding ryżowy z mlekiem kokosowym?
– 3/4 szklanki ryżu,
– puszka mleczka kokosowego (400 ml),
– pół szklanki wody,
– 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych,
– pół łyżeczki (lub więcej dla smaku) cukru (u mnie ksylitol).

Jak przygotować kokosowy pudding ryżowy z mango?

Wszystkie składniki dodajemy do małego garnka, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 20 min. Następnie zmniejszamy ogień i dalej podgrzewamy przez kolejne ok. 30 min od czasu do czasu mieszając, żeby uniknąć przypalenia. Podajemy z pokrojonym na kawałki mango.  Mi najbardziej smakuje na ciepło, zaraz po przyrządzeniu! Idealnie pasują do tego też zblendowane, mrożone truskawki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *