Klasyczna pasta jajeczna do kanapek. Przepis na proste i smaczne śniadanie.

Przerywając trochę ciąg wpisów turystycznych (kto czytał ostatnie posty, wie, że po ostatniej podróży – Tajlandia na własną rękę, powstanie ich więcej, bo planuję opisanie wszystkich miejsc, które odwiedziliśmy), postanowiłam wrócić na chwilę do kulinariów i podzielić się przepisem na moją ulubioną pastę kanapkową, czyli pasta jajeczna do kanapek. Trochę urozmaicenia od klasycznych kanapek z szynką lub serem, a równie szybkie i proste w przygotowaniu, do tego bardzo smaczne ?

 

Uwielbiam weekendy za to, że mam czas zjeść śniadanie bez pośpiechu. Niedzielnie zwykle stawiam na bezglutenowe placuszki bananowe. Sobota natomiast to dzień, gdzie na świeżych bułkach lub chlebku ląduje pasta jajeczna. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka kiszonego lub pomidora. Zazwyczaj u mnie jest pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jeśli ktoś lubi, można dodać również odrobinę cebulki dla smaku.

 

Do rzeczy – pasta jajeczna przepis – co potrzebujemy do przygotowania?

Ja na porcję dla 2 osób na kanapki używam:

– 5 jajek (raczej takie większe, wiejskie)

– pęczek szczypiorku

– łyżka majonezu (do uznania, można dodać więcej, tak, żeby smakowało)

– szczypta soli, pieprzu dla smaku.

 

Przepis na pastę jajeczną:

Przygotowanie jest banalnie proste. Jajka gotuję na twardo. W czasie ich gotowania siekam szczypiorek i wrzucam do miseczki, gdzie później dodam jajka. Po ugotowaniu jajka obieram i ścieram na tarce do mieseczki ze szczypiorkiem. Dodaję majonez i przyprawiam solą, pieprzem dla smaku.

 

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.