Jesienna zupa z dyni – spróbuj koniecznie :-)

Jest i ona – królowa jesieni, dynia 🙂 Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba korzystać, a zupa z dyni to chyba mój ulubiony przepis.

Łatwa w przygotowaniu, smaczna i rozgrzewająca, w moim przypadku zupa z pieczonej dyni, inspirowana przepisem z Thermomixa.

Zupa krem z dyni – jakie składniki?

  • 1000 g dyni
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g marchewki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 90 g cebuli
  • 1 łyżeczka.kostka bulionu drobiowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 650 g wody
  • 150 g mleka (u mnie napoju ryżowego)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

A teraz zupa z dyni przepis:

Najpierw pieczemy dynię przez 20 min. w 230 stopniach. Marchewkę, imbir, cebulę i bulion rozdrabniamy. Dodajemy oliwę, tymianek , sól i rozmaryn, i dusimy przez 5 min (120 stopni, obr.1 termomix). Następnie dodajemy upieczoną dynię i ponownie rozdrabniamy. Na koniec dodajemy mleko, wodę i pieprz, i gotujemy przez 5 min (100 stopni, obr. 3 termomix). Na koniec wszystko miksujemy na gładką masę.

 

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *