Jest i ona – królowa jesieni, dynia 🙂 Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba korzystać, a zupa z dyni to chyba mój ulubiony przepis.
Łatwa w przygotowaniu, smaczna i rozgrzewająca, w moim przypadku zupa z pieczonej dyni, inspirowana przepisem z Thermomixa.
Zupa krem z dyni – jakie składniki?
- 1000 g dyni
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 100 g marchewki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego
- 90 g cebuli
- 1 łyżeczka.kostka bulionu drobiowego
- 40 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 650 g wody
- 150 g mleka (u mnie napoju ryżowego)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
A teraz zupa z dyni przepis:
Najpierw pieczemy dynię przez 20 min. w 230 stopniach. Marchewkę, imbir, cebulę i bulion rozdrabniamy. Dodajemy oliwę, tymianek , sól i rozmaryn, i dusimy przez 5 min (120 stopni, obr.1 termomix). Następnie dodajemy upieczoną dynię i ponownie rozdrabniamy. Na koniec dodajemy mleko, wodę i pieprz, i gotujemy przez 5 min (100 stopni, obr. 3 termomix). Na koniec wszystko miksujemy na gładką masę.
SMACZNEGO!
Zostaw komentarz