Jesienna zupa z dyni – spr贸buj koniecznie :-)

Jest i ona – kr贸lowa jesieni, dynia 馃檪 Sezon dyniowy w pe艂ni, wi臋c trzeba korzysta膰, a zupa z dyni to chyba m贸j ulubiony przepis.

艁atwa w przygotowaniu, smaczna i rozgrzewaj膮ca, w moim przypadku zupa z pieczonej dyni, inspirowana przepisem z Thermomixa.

Zupa krem z dyni – jakie sk艂adniki?

  • 1000 g dyni
  • 1/2 艂y偶eczki tymianku
  • 1/2 艂y偶eczki rozmarynu
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 100 g marchewki
  • 10 g korzenia imbiru, 艣wie偶ego
  • 90 g cebuli
  • 1 艂y偶eczka.kostka bulionu drobiowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1/2 艂y偶eczki ga艂ki muszkata艂owej
  • 650 g wody
  • 150 g mleka (u mnie napoju ry偶owego)
  • 1/2 艂y偶eczki pieprzu

A teraz zupa z dyni przepis:

Najpierw pieczemy dyni臋 przez 20 min. w 230 stopniach. Marchewk臋, imbir, cebul臋 i bulion rozdrabniamy. Dodajemy oliw臋, tymianek , s贸l i rozmaryn, i dusimy przez 5 min (120 stopni, obr.1 termomix). Nast臋pnie dodajemy upieczon膮 dyni臋 i ponownie rozdrabniamy. Na koniec dodajemy mleko, wod臋 i pieprz, i gotujemy przez 5 min (100 stopni, obr. 3 termomix). Na koniec wszystko miksujemy na g艂adk膮 mas臋.

 

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.