Zupa krem z pieczonych buraków.

Kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, pierwszą rzeczą po powrocie do domu jest zjedzenie czegoś na ciepło. Smaczna zupa, zwłaszcza o pięknym, intensywnym kolorze idealnie się sprawdzi na szybkie rozgrzanie 🙂

 

Aby wyszła nam kremowa zupa burakowa będzie potrzebne:

  • 300 g czerwonych buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g świeżego korzenia imbiru
  • 50 g cebuli szlotki
  • 20 g masła
  • 500 g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 50 g śmietany (ja użyłam mleczka kokosowego)
  • sól i pieprz do doprawienia do smaku

 

Moja zupa krem – przepis z termomixa, ale bez jego użycia też wyjdzie 🙂

 

  • rozgrzać piekarnik do 230 stopni
  • nieobrane buraki umyć i osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, zawinąć i piec przez ok. 1h, zostawić do ostygnięcia
  • w tym czasie rozdrobnić imbir i szalotkę (termomix 3s/5 obr)
  • dodać upieczone buraki i ponownie rozdrobnić (termomix 5s/ 5 obr)
  • dodać masło i dusić 3 min (termomix 3 min/120stopni/obr 1)
  • dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego i gotować (termomix 12 min/100 stopni. obr 1)
  • dodać sok pomarańczowy, śmietanę, sól i pieprz do smaku, i zmiksować/ zblendować (termomix 1min/1-9 obr)

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *