Zupa krem z pieczonych buraków.

Kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, pierwszą rzeczą po powrocie do domu jest zjedzenie czegoś na ciepło. Smaczna zupa, zwłaszcza o pięknym, intensywnym kolorze idealnie się sprawdzi na szybkie rozgrzanie 🙂

 

Aby wyszła nam kremowa zupa burakowa będzie potrzebne:

  • 300 g czerwonych buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g świeżego korzenia imbiru
  • 50 g cebuli
  • 20 g masła
  • 500 g wody
  • 1 łyżka/ kostka bulionu warzywnego
  • 50-100 g soku pomarańczowego
  • 50 g śmietany (ja używam bez laktozy)
  • sól i pieprz do doprawienia do smaku

 

Moja zupa krem – przepis inspirowany kolejny raz Thermomixem, którego bezwzględnie uwielbiam, ale bez jego użycia też wyjdzie 🙂

 

  • Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nieobrane buraki umyć i osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, zawinąć i piec przez ok. 1h, zostawić do ostygnięcia. W tym czasie rozdrobnić imbir i cebulę,
  • dodać upieczone buraki i ponownie rozdrobnić.
  • Następnie dodać masło i dusić 3 min (termomix 3 min/120stopni/obr 1). Dodać wodę i bulion warzywny i gotować (termomix 12 min/100 stopni. obr 1). Na koniec dodać sok pomarańczowy, śmietanę, sól i pieprz do smaku, i zmiksować/ zblendować do gładkości.

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.