Kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, pierwszą rzeczą po powrocie do domu jest zjedzenie czegoś na ciepło. Smaczna zupa, zwłaszcza o pięknym, intensywnym kolorze idealnie się sprawdzi na szybkie rozgrzanie 🙂
Aby wyszła nam kremowa zupa burakowa będzie potrzebne:
- 300 g czerwonych buraków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 g świeżego korzenia imbiru
- 50 g cebuli
- 20 g masła
- 500 g wody
- 1 łyżka/ kostka bulionu warzywnego
- 50-100 g soku pomarańczowego
- 50 g śmietany (ja używam bez laktozy)
- sól i pieprz do doprawienia do smaku
Moja zupa krem – przepis inspirowany kolejny raz Thermomixem, którego bezwzględnie uwielbiam, ale bez jego użycia też wyjdzie 🙂
- Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nieobrane buraki umyć i osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, zawinąć i piec przez ok. 1h, zostawić do ostygnięcia. W tym czasie rozdrobnić imbir i cebulę,
- dodać upieczone buraki i ponownie rozdrobnić.
- Następnie dodać masło i dusić 3 min (termomix 3 min/120stopni/obr 1). Dodać wodę i bulion warzywny i gotować (termomix 12 min/100 stopni. obr 1). Na koniec dodać sok pomarańczowy, śmietanę, sól i pieprz do smaku, i zmiksować/ zblendować do gładkości.
SMACZNEGO!
Zostaw komentarz