Kocham truskawki i sezon truskawkowy. Cała moja dieta – śniadanie, obiad i kolacja, mogłaby się składać tylko z truskawek. Skoro sezon w pełni, trzeba to wykorzystać!
Upały zawitały, zdaje się na dobre. Orzeźwienie w upalne dni może przynieść domowa lemoniada – oczywiście truskawkowa ? Z cukrem lub bez, tak jak lubisz. Schłodzona, podana z listkami mięty szybko ukoi pragnienie.
Lemoniada truskawkowa – składniki:
700 g truskawek, świeżych, bez szypułek
80 g miodu
100 g soku z cytryn, świeżo wyciśniętego (ok. 2 szt.)
750 g wody mineralnej, gazowanej, schłodzonej
kilka listków mięty pieprzowej, świeżych
kilka kostek lodu
Lemoniada truskawkowa – przepis:
Przepis jest bardzo prosty – wystarczy zmiksować truskawki, miód i sok z cytryny. Dodać wodę, kostki lodu i miętę, i wymieszać.
Lemoniada – thermomix – przepis dla ich posiadaczy:
Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać miód i sok z cytryn, zmiksować 1 min/obr. 10.
Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać 10 s/obr. 3. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka.
Do naczynia miksującego włożyć lód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Lód przełożyć do dzbanka z lemoniadą, wymieszać kopystką.
SMACZNEGO!
Ps. Jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem truskawek? Chętnie przygarnę wszystkie inspiracje <3
Zostaw komentarz