Sposób na orzeźwienie w gorące, letnie dni – lemoniada truskawkowa.

Kocham truskawki i sezon truskawkowy. Cała moja dieta – śniadanie, obiad i kolacja, mogłaby się składać tylko z truskawek. Skoro sezon w pełni, trzeba to wykorzystać!

 

Upały zawitały, zdaje się na dobre. Orzeźwienie w upalne dni może przynieść domowa lemoniada – oczywiście truskawkowa 😉 Z cukrem lub bez, tak jak lubisz. Schłodzona, podana z listkami mięty szybko ukoi pragnienie.

 

Lemoniada truskawkowa – składniki:

700 g truskawek, świeżych, bez szypułek

80 g miodu

100 g soku z cytryn, świeżo wyciśniętego (ok. 2 szt.)

750 g wody mineralnej, gazowanej, schłodzonej

5 g liści mięty pieprzowej, świeżych

250 g kostek lodu

 

Lemoniada truskawkowa – przepis:

Przepis jest bardzo prosty – wystarczy zblendować truskawki, miód i sok z cytryny. Dodać wodę, kostki lodu i mięte i wymieszać.

 

Lemoniada – thermomix – przepis dla ich posiadaczy:

Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać miód i sok z cytryn, zmiksować 1 min/obr. 10.

Dodać wodę mineralną i miętę, wymieszać 10 s/obr. 3. Lemoniadę przelać do wysokiego dzbanka.

Do naczynia miksującego włożyć lód, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Lód przełożyć do dzbanka z lemoniadą, wymieszać kopystką.

 

SMACZNEGO!

Ps. Jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem truskawek? Chętnie przygarnę wszystkie inspiracje <3

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *