Pomysł na ten lunchbox zrodził się już dawno, ale gorzej było z jego wykonaniem 😉
Często w pracy od „Pana Kanapki” można kupić takie gotowce i właśnie dlatego, postanowiłam
przygotowywać je w domu, bo przecież mogę je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co właśnie mam ochotę 😉
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania lunchboxa?
- kasza jaglana
- pierś z kurczka/indyka
- rukola/roszponka
- ser feta/ser sałatkowy
- pomidorki koktajlowe
- pestki/ziarna
Składniki do sosu:
- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki wody
- ząbek czosnku
Na początek kasza jaglana – jak gotować? Pół szklanki suchej kaszy to ok. 1 szklanka po ugotowaniu, dlatego ja dla porcji dla 2 osób używam 3/4 szklanki suchej kaszy i gotuję w 1,5 szklanki wody, na małym ogniu przez około 15 min. Przed gotowaniem płuczę na sitku zimną wodą.
W tak zwanym międzyczasie podsmażam drobno pokrojoną w kostki pierś. Smażę bez przypraw na małej ilości oliwy z oliwek.
Kiedy pierś i kasza są gotowe, zaczynam układanie składników w boxie, zaczynając od kaszy jaglanej. Potem daję garść rukoli lub roszponki, na to pierś, później pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki i ser feta. Zwykle dodaję też jakieś ziarna słonecznika/dyni lub jakiś mix zależnie co pod ręką.
Jak przygotować sos? Ścieram ząbek czosnku i mieszam wszystkie składniki 🙂
Propozycji przygotowania takiego dania może być kilka. Zamiast pestek można użyć orzechów włoskich, wzbogacić box o drobno pokrojone oliwki lub awokado.
Jestem ciekawa Waszych kompozycji – podzielcie się pomysłami w komentarzu 🙂
SMACZNEGO!
Lunchbox przepisy – a Wy macie jakieś swoje ulubione?
Zostaw komentarz