Autor wpisu: Food

Domowa pasta jajeczna do kanapek. Przepis na proste i smaczne smarowidło na kanapki.

Przerywając trochę ciąg wpisów turystycznych (kto czytał ostatnie posty, wie, że po ostatniej podróży – Tajlandia na własną rękę, powstanie ich więcej, bo planuję opisanie wszystkich miejsc, które odwiedziliśmy), postanowiłam wrócić na chwilę do kulinariów i podzielić się przepisem na moją ulubioną pastę kanapkową, czyli pasta jajeczna do kanapek. Trochę urozmaicenia od klasycznych kanapek z szynką lub serem, a równie szybkie i proste w przygotowaniu, do tego bardzo smaczne ?

Uwielbiam weekendy za to, że mam czas zjeść śniadanie bez pośpiechu. Niedzielnie zwykle stawiam na bezglutenowe placuszki bananowe. Sobota natomiast to dzień, gdzie na świeżych bułkach lub chlebku ląduje pasta jajeczna. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka kiszonego lub pomidora. Zazwyczaj u mnie jest pasta jajeczna ze szczypiorkiem, jeśli ktoś lubi, można dodać również odrobinę cebulki dla smaku.

Pasta jajeczna przepis – co potrzebujemy do przygotowania?

Ja na porcję dla 2 osób na kanapki używam:

– 5 jajek (raczej takie większe, wiejskie)

– pęczek szczypiorku

– łyżka majonezu (do uznania, można dodać więcej, tak, żeby smakowało), można dodać też jogurt naturalny w lżejszej wersji

– szczypta soli, pieprzu dla smaku.

Przepis na pastę jajeczną:

Przygotowanie jest banalnie proste. Jajka gotuję na twardo. W czasie ich gotowania siekam szczypiorek i wrzucam do miseczki, gdzie później dodam jajka. Po ugotowaniu jajka obieram i ścieram na tarce do miseczki ze szczypiorkiem. Dodaję majonez i przyprawiam solą, pieprzem dla smaku.

Właściwości składników

  • Jajka – są prawdziwą skarbnicą białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin, takich jak A, D, E i K. Dostarczają również choliny, wspomagającej pracę mózgu i układu nerwowego. To sycący składnik, który daje energię na długie godziny.
  • Jogurt naturalny lub majonez – klasyczna pasta jajeczna często bazuje na majonezie, który nadaje jej aksamitności i głębokiego smaku. Dla lżejszej wersji można użyć jogurtu naturalnego, który wzbogaci danie o białko i probiotyki wspierające trawienie.
  • Szczypiorek – oprócz dodania świeżości i lekko pikantnej nuty, zawiera witaminę C, beta-karoten i minerały, które wspierają odporność.
  • Pieprz i sól – przyprawy wydobywają smak jajek i dopełniają całość. Warto postawić na sól himalajską lub morską, bogatą w minerały.
Polecam też:  Sposób na orzeźwienie w gorące, letnie dni - lemoniada truskawkowa.

SMACZNEGO!

Close Search Window
Close