Witamy jesień ?
Przyszła i od razu powaliła mnie przeziębieniem i chorobą…Nic dziwnego za oknem coraz częściej szaro, buro, ponuro, nierzadko deszczowo… To czas na regularny powrót do jadłospisu ciepłych, rozgrzewających zup! Tym razem na warsztat poszła zupa krem z pieczarek – Thermomix jak zwykle mi pomógł w jej przygotowaniu, a całość nie zajęła więcej niż 30min, za co bardzo cenię Thermomix, bo pozwala na gotowanie potraw w jednym naczyniu.
Jak zrobić zupę krem z pieczarek i co będziemy do tego potrzebować?
Składników będzie tylko kilka:
– 400 g pieczarek, przekrojonych na pół
– 500-600 g wody,
– 200 g mleka,
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego z TM lub kostka bulionu,
– 50 g mąki,
– pół łyżeczki soli,
– 50 g śmietany min. 30% tłuszczu,
– 4 gałązki natki pietruszki (liście),
– 40 g serka kremowego.
Zupa krem z pieczarek przepis:
Pieczarki wkładam do naczynia miksującego TM i rozdrabniam (można użyć po prostu blendera). Dodaję wodę, mleko, koncentrat bulionu, mąkę i sól. Gotuję 10 min (obr. 3 TM). Następnie dodaję śmietanę, natkę pietruszki i serek, i dalej podgrzewam jeszcze 2 min (obr. 2 TM). Na koniec wystarczy zmiksować na gładko i proszę bardzo – zupa krem z pieczarek gotowa.
To tylko niewielki przykład, jak pomocny w kuchni jest Thermomix. Chcesz poznać więcej jego zalet? Działam jako Thermomix przedstawiciel handlowy – chętnie opowiem więcej 🙂 Odezwij się: kg@gabalewicz.pl 🙂
SMACZNEGO!
Zostaw komentarz