Jesienny powrót do ciepłych, rozgrzewających zup. Zupa krem z pieczarek – przepis również na Thermomix.

Witamy jesień 😊

Przyszła i od razu powaliła mnie przeziębieniem i chorobą…Nic dziwnego za oknem coraz częściej szaro, buro, ponuro, nierzadko deszczowo… To czas na regularny powrót do jadłospisu ciepłych, rozgrzewających zup! Tym razem na warsztat poszła zupa krem z pieczarek – Thermomix jak zwykle mi pomógł w jej przygotowaniu, a całość nie zajęła więcej niż 30min, za co bardzo cenię Thermomix, bo pozwala na gotowanie potraw w jednym naczyniu.

Jak zrobić zupę krem z pieczarek i co będziemy do tego potrzebować?

Składników będzie tylko kilka:

– 400 g pieczarek, przekrojonych na pół

– 500-600 g wody,

– 200 g mleka,

– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego z TM lub kostka bulionu,

– 50 g mąki,

– pół łyżeczki soli,

– 50 g śmietany min. 30% tłuszczu,

– 4 gałązki natki pietruszki (liście),

– 40 g serka kremowego.

 

Zupa krem z pieczarek przepis:

Pieczarki wkładam do naczynia miksującego TM i rozdrabniam (można użyć po prostu blendera). Dodaję wodę, mleko, koncentrat bulionu, mąkę i sól. Gotuję 10 min (obr. 3 TM). Następnie dodaję śmietanę, natkę pietruszki i serek, i dalej podgrzewam jeszcze 2 min (obr. 2 TM). Na koniec wystarczy zmiksować na gładko i proszę bardzo – zupa krem z pieczarek gotowa.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *