Domowy przepis na spaghetti z mięsem mielonym i bezglutenowym makaronem ryżowym.

Spaghetti, spaghetti bolognese, makaron z sosem spaghetti – ile osób, tyle nazw, ale każdy wie, o czym mowa 🙂
Makaron z aromatycznym sosem to danie, które chyba nigdy się nie znudzi.

Moje domowe spaghetti jest bardzo proste, to głównie mięso mielone, marchewki, cebula. Sos spaghetti to tylko passata pomidorowa i pomidory z puszki.
Do tego oczywiście duuuuża ilośc przypraw i u mnie…duuużo czosnku 🙂

Spaghetti przepis – co kupić?

– 500g mięsa mielonego
– 3-4 marchewki
– 2-3 czerwone cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– 300 ml passaty
– puszka pomidorów
– 2-3 łyżki oliwy
– makaron ryżowy spaghetti

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieram i szatkuję. Marchewkę myję, obieram i kroję w kostkę. Wszystko podsmażam na patelni na łyżce oleju. Mięso przyprawiam czerwoną papryką, granulowanym czosnkiem i przyprawą do mięsa mielonego. Podsmażam na drugiej patelni na łyżce oliwy, rozdrabniając mięso.
Kiedy mięso jest gotowe i marchewka miękka, wszystko przekładam na dużą patelnię, dodaję passatę i pomidory z puszki. Doprawiam dużą ilością oregano i bazylii, i duszę na małym ogniu do momentu ugotowania makaronu.
Spaghetti podaję posypane parmezanem.

SMACZNEGO!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.